Zpráva za rok 2020 a plány na 2021

Vážení spoluobčané,
konec února je obdobím, kdy zastupitelstvo tradičně organizuje v borecké restauraci setkání s občany, kde seznamuje veřejnost s hospodařením obce za uplynulý rok a představuje své plány na rok aktuální. Bohužel v důsledku epidemie COVID-19 nemůžeme již druhý rok toto setkání zrealizovat. Dovolte mi Vám sdělit alespoň prostřednictvím tohoto textu, kam směřuje naše úsilí.

 

Shrnutí roku 2020

Jsem moc rád, že se podařilo udělat několik velkých kroků k rozvoji infrastruktury a vzhledu obce.

Po několika letech vyjednávání a změn krajských priorit byla dojednána smlouva se Středočeským krajem na rekonstrukci komunikace 331 a vyjednání podstatné části nákladů na vybudování autobusových zastávek.

Z dotace Středočeského kraje byl rekonstruován chodník v ulici „Kotlanka“ (poz. 41/11) a také byly na několika místech v obci opraveny silničních retenčních vpustí pro dešťovou vodu a rozšířena jejich kapacita.

Chtěl bych poděkovat majitelům pozemků č. 44/50 a 44/75 (10 m široký pruh od obecního úřadu až na paralelní asfaltovou komunikaci), kteří je darovali obci společně s komunikací. Byl vypracován projekt na vybudování zóny aktivního odpočinku, která se již brzy stane příjemným místem v centru obce pro procházky, hry a posezení pro všechny generace. Náhled projektu je k dispozici zde.

Vypracovali jsme projekt na výsadbu stromů u dětského a fotbalového hřiště a získali dotaci na jejich nákup, výsadbu a zavlažování. Zároveň jsme na dětské hřiště dokoupili další herní prvky.

Byl vypracován projekt na rozšíření kapacity a zkultivování sběrného dvora u obecního úřadu, kde se bude nacházet zároveň zázemí pro pracovníka údržby obce. Aktuálně čekáme na vydání stavebního povolení.

Velmi děkujeme dobrovolným hasičům za uskutečnění několika brigád na údržbu vzhledu obce a vám všem, kteří se účastníte pravidelné akce Ukliďme Česko nebo se jinak podílíte na zlepšení vzhledu obce.

Velkou předností naší obce je mimořádně bohatý komunitní a společenský život, který by nebyl možný bez iniciativy a vysokého nasazení vás, kteří akce organizujete a podílíte se na jejich uskutečnění. Obec s radostí poskytuje těmto akcím potřebnou podporu. Moc děkujeme realizačním týmům za přípravu Dne pro ženy, Maškarního plesu, společného zbudování knihobudky, setkání u opékání buřtů na začátku letních prázdnin, dětského dne s putováním za pohádkou, letního kina, online soutěže dlabání dýní, mikulášské nadílky pro děti a a organizátorům turistického spolku. Celá řada tradičních plesů, zábav a setkávání se bohužel kvůli koronaviru namohla zrealizovat a moc se těšíme na jejich další pokračování.

Radost máme z rozšíření služeb a nabídky boreckého obchůdku, kterého se s velkou energií chopila nová provozovatelka.

 

Co plánujeme v roce 2021 a dále

V letošním roce plánujeme několik velkých projektů a investic.

Rekonstrukce krajské silnice č. 331 bude zahájena 28. 3. 2021 a bude trvat ve 3 etapách přibližně do července 2022 se zimní přestávkou. V její závěrečné fázi na jaře 2022 bude vybudována nová autobusová zastávka, která bude mít vyšší bezpečnostní parametry. Přesune se z pro řidiče nepřehledného umístění těsně za horizontem stoupání vozovky na přehledné místo. Zároveň bude pro zastávku vybudován záliv na kraji vozovky, osvětlený přechod, zastávka bude vybavena mobiliářem a povede k ní přístupová cesta s veřejným osvětlením.

Krásná příroda a bohatý komunitní život je naší velkou devizou. Chceme podpořit vznik nové pospolité generace „borečáků“ a vyřešit problém dostupnosti předškolního vzdělávání. Proto bychom rádi začali aktivně využívat obecní nemovitost č.p. 52 s přilehlou zahradou (dům vedle obecního úřadu). Dům se zahradou by se měl stát komunitním centrem a současně zázemím nově budované obecní lesní školky, která bude zapsána ve školském rejstříku. Příprava projektu a státního financování je v plném proudu a těšíme se, že koncept školky vám představíme v dubnu na setkání s rodiči. Otevření školky je plánováno na září 2021.

Další prostory budou sloužit na podporu komunitního života. Jakmile se nám podaří získat dotaci, bude provedena rozsáhlejší rekonstrukce objektu a následně zahájen jeho provoz.

Na základě projektu na výše zmiňovanou „zónu aktivního odpočinku“ zažádáme o dotaci a věříme, že bude moci být uskutečněna ještě v letošním roce.

V dubnu bude realizována komunitní výsadba stromů v okolí fotbalového a dětského hřiště.

Borecká restaurace je centrem obecního společenského dění. Proto jsme vypsali výběrové řízení na zajištění dalšího provozu restaurace s cílem rozšíření nabídky a zvýšení její atraktivity pro další skupiny obyvatel.

Z dotace plánujeme zrekonstruovat poslední úsek zchátralého chodníku v „Kotlance“ a po získání stavebního povolení zahájíme výstavbu sběrného dvora.

Na základě podnětů občanů a zastupitelstva jsme vypracovali plán rozvoje obce, se kterým se můžete seznámit zde na webu obce. Jedná se o otevřený dokument, který bude doplňován o vaše nové podněty. Pokud máte jakékoli nápady a připomínky, prosím, přijďte je probrat osobně s vedením obce, napište je na obecní email nebo do anonymního online dotazníku, který naleznete zde.

Přejeme Vám pevné zdraví, psychickou pohodu v tomto mimořádně náročném období a těšíme se na brzká společná setkávání.

Jménem zastupitelstva obce Borek
Vratislav Ryk, starosta