Informace z obce Borek

Vážení spoluobčané,
máme za sebou druhé výročí života s pandemií Covid-19, která také významně ovlivnila život v obci. Kromě řady kulturních a společenských akcí, které musely být zrušeny, se také v průběhu pandemie nemohlo konat tradiční výroční setkání zastupitelstva obce s občany. Tentokrát nám již nestojí v cestě a rádi bychom vás tedy pozvali v pondělí 28. března 2022 od 19 hodin do Restaurace na Borku, kde vás seznámíme s aktivitami minulého roku a plány na 2022. Pro usnadnění diskuse s vámi s předstihem sdílíme přehled nejdůležitějších bodů:

Jsme moc rádi, že i v loňském roce se podařilo dokončit několik projektů pro zlepšení života v obci.

Dlouhodobý a zhoršující se nedostatek kapacit v mateřských školách v okolních městech a obcích a rostoucí počet nejmladší generace na Borku vedl k tomu, že na začátku roku 2021 zastupitelstvo rozhodlo, že nevyužitá obecní budova se zahradou vedle obecního úřadu, bude využita pro vybudování lesní mateřské školy. Během jara byl vypracován projekt a dokumentace potřebná pro založení školky a zápis do školského rejstříku. Po získání stavebního povolení započala v průběhu července rekonstrukce a výstavba altánu. Prostory byly zkolaudovány stavebním úřadem i hygienou na konci srpna a v září jsme školku otevřeli s počtem 15 dětí. Proces žádosti o dotace byl ukončen v únoru 2022, kdy byla na účet obce připsána částka ve výši necelých 2 150 000 Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o státní školku, tak většina provozních nákladů je hrazena ze státního rozpočtu. Jsme opravdu hrdí na kvalitní pedagogický tým školky, díky kterému získaly borecké děti možnost nejvyšší úrovně předškolního vzdělávání v krásném prostředí naší obce.

V březnu 2021 byl vybrán nový provozovatele borecké restaurace.

10. dubna proběhla komunitní výsadba nového sadu u hřiště. 38 stromů má své patrony, kteří je zasadili a starají se o ně. Náklady na stromy a další materiál ve výši necelých 195 000 Kč byly hrazeny z dotace z Ministerstva životního prostředí. V červnu se pod stromy konal charitativní piknik, který bychom rádi brzo zopakovali.

Pokračují přípravy aleje s pěšinou v centrální části obce od obecního úřadu. Ta by měla být příjemnou komunikací pro pěší v době, kdy dojde k zastavění parcel na stávající louce. Byla vypracována žádost o dotaci a během května očekáváme rozhodnutí o jejích přidělení. K realizaci dojde po přidělení dotace.

V roce 2021 jsme získali stavební povolení na výstavbu sběrného místa pro ukládání odpadu a v prosinci začala jeho výstavba, která byla dokončena v lednu 2022. Nyní probíhají administrativní náležitosti spojené s povolením od Krajského úřadu pro provozu zařízení pro nakládání s odpady. Potom bude možné získat od stavebního úřadu kolaudaci a souhlas se zahájením provozu.

Konání společenských, komunitních a kulturních akcí bylo v loňském roce opět v důsledku pandemie omezeno, nicméně nám proti epidemiologická opatření umožnila celou řadu akcí zrealizovat a aktivní zůstaly i různé borecké spolky. Jsme rádi, že se do společenského života zapojili i provozovatelé restaurace a obchůdku.

V lednu se konal pravidelný audit hospodaření obce ze strany Krajského úřadu, který byl dokončen bez výhrad.

Od 14. 3. 2022 vstoupila rekonstrukce silnice č. 311 do další fáze, v rámci které budou zbudovány dvě nové autobusové zastávky na bezpečnějším a přehledném místě. Součástí bude výstavba zálivů pro zastavení autobusu mimo silnici, osvětleného přechodu, zastřešené čekárny a přístupového chodníku s osvětlením.

V současné době řešíme s příslušnými úřady opatření pro dodržování snížené rychlosti v úseku podél obce. Byla vypracována studie, kterou jsme předložili Dopravní policii v Mělníku. Ta je prozatím ochotna povolit pouze digitální informační tabule s upozorněním na překročení rychlosti. V každém případě budeme požadovat častější policejní kontroly s měřením rychlosti.

Plánujeme dokončení rekonstrukce poslední části neopraveného chodníku v ulici Kotlanka. Zpracujeme projekt a žádost o dotaci. Po jejím přidělení proběhne výběrové řízení a realizace.

Z investic do obecního majetku je také nutná oprava střechy restaurace. Zároveň chceme nechat zpracovat projekt na rekonstrukci terasy, která by měla být pojata zároveň jako studie možného pojetí celého prostoru v okolí restaurace.

Během jara, po získání potřebných povolení, by měl být zprovozněn nový sběrný dvůr. Rozšíří se jednak kapacita kontejnerů a bude nově možné uložit i drobný stavební odpad.

Pokud budete mít jakékoli náměty a připomínky k plánovaným aktivitám obce, přijdete s námi diskutovat na setkání zastupitelstva obce s občany. Těšíme se na shledanou.

Jménem zastupitelstva obce
Vratislav Ryk, starosta obce Borek